Къща м.”Ботаническа градина” "АТА Арх" ООД арх. Атанас Динев, арх. Диана Георгиева, арх. Андрей Велинов

Къща м.”Ботаническа градина”, гр.София

Проектант: "АТА Арх" ООД

арх. Атанас Динев, арх. Диана Георгиева, арх. Андрей Велинов

Сградата е ситуирана в ъглов парцел, като постройката следва естествения наклон на терена с минимална намеса по него. Гаражът и входът за спалните са ориентирани към улицата от югоизток, а главният вход за гости е от юг. 

Къщата е решена с проста и ясна схема от два обема с основа квадрат 12/12 м, в които категорично са разделени и обособени зоните за обитаване – „ден” и „нощ”. Двата обема са свързани с максимално остъклен входен вестибюл (тамбур), като тук разположената вертикална връзка между сутерена и етажа е еднораменна, права стълба.

Сградата е едноетажна със сутерен. 

Сутерена на кота -2,975 е полувкопан, което се налага от денивилацията на терена. В него са разположени: котелно помещение; стая за градинаря със самостоятелен санитарен възел; сауна и фитнес с баня и тоалетна към тях; винарна, складове и перално помещение. Всички помещения с изключение на два склада са естествено осветени и вентилирани. 

На етажа на кота ±0.00, в югоизточния обем (зона „нощ”) са разположени гараж за два автомобила с топла връзка през вътрешен тамбур; три спални – всяка със своя баня и обща гардеробна стая.

В югозападния обем (зона „ден”) са разположени самостоятелна кухня с кът за хранене; обширна дневна и трапезария в обединено пространство, обслужвани от WC възел; и килер. На североизток е обособена дълбока лоджия с панорамен изглед към София.   

Между двата обема и пред  остъкления входен вестибюл е разположена покрита тераса с огнище и маса за хранене през топлите дни

Обемно – пространственото решение е формирано на базата на прости обеми и пространства, подчинени на великолепната природна даденост с панорамни изгледи към София и Витоша.

Липсата на стрехи и голямото остъкляване е направено с цел максимално осветяване и визуална връзка с природата.

Носещата конструкция на сградата е стоманобетонна скелетна с неносещи преградни външни и вътрешни стени - Porotherm, Wienerberger и монолитно стъбище при монолитно изпълнение. 

Четирискатните покриви са изпълнени от дървена конструкция с наклони 1:2,5 върху стоманобетонна таванска плоча. Обшивката е изпълнена с фалцована  ламарина.

Върху покривите, които също следват принципа за чиста и проста форма, са интегрирани слънчеви колектори. Колекторите се използват за осигуряване на топла вода.

Основните материали използвани във фасадното оформление е керамична фасадна олицовка.

Геометрията е водещ принцип и вътре в интериора. Дневната зона е разположена в югозападния модул и единствено тук е усвоено подпокривното пространство. Полученото динамично извисяване и разчупване на тавана се явява акцент в хола, допълнително подчертан във вертикала на комина на камината.

Връзката на къщата с природата е подчертана и в избора на изцяло естествени материали в решението на интериора. Заложено е на дъб в естествения си цвят, гранит, стъкло и метал.

Къщата е в абсолютен синхрон със заобикалящата я среда. Спазва силуета на прилежащата улица, като изцяло е съобразена спрямо природните (планината на юг) и градски (изгледа към гр. София на север) дадености. 

Къщата е реализирана през 2009г. 

 

 

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ