Къща в околностите на Пловдив, "SV ARCHITECTS" , арх. Стефан Вълканов

Къща в околностите на Пловдив

Проектант: "SV ARCHITECTS" , арх. Стефан Вълканов

Еднофамилна жилищна сграда
Местоположение: Околностите на гр.Пловдив
Проект: 2014г.
Реализация: 2014-2017г.

Ситуация

Сградата е ситуирана в южната част на имота, като подходът за хора и автомобили е от прилежащата от югозапад асфалтирана улица.
Ориентацията на сградата е на югоизток, успоредно на страничната имотна граница.

Имайки се в предвид спецификата на терена и местоположението на сградата, се предвижда гаражът за автомобили да се интегрира в обема на второто ниво на сградата.Входът на сградата е също на това ниво, което се равнява на нивото на прилежащата към имота асфалтирана улица.

Съдържание

Сградата е проектирана на две нива.
На първото ниво е предвидена дневна зона с кухня, трапезария и дневна, библиотека, домакинско помещение, килер, техническо помещение, баня с тоалетна, спалня за гости и склад.
На второ ниво са разположени спалня за родителите със самостоятелен санитарен възел и две спални за децата с общ санитерен възел.На това ниво непосредствено до входа е разположен гараж за два автомобила.
Предвижда се вътрешна стълба с естествено осветление, която свързва двете нива.
В северната част на имота е предвидено да се разположи барбекю с лятна кухня и складово помещение за мебели, обединени с основната сграда под общ покрив, като продължение на първото ниво. Между сградата и барбекюто е разположено водно огледало.

Строително изпълнение 

Конструкцията на сградата е стоманобетонова, съставена от колони, шайби, греди и плочи. 

Външните ограждащите стени са тухлени - Porotherm 25 N+F Light с дебелина 25см, защитени от вън с топлоизолация 10cm и завършени с каменна облицовка или мазилка BAUMIT SILICON. 

Вътрешните преградни стени са тухлени Porotherm 8 N+F, 12 N+F и 25 N+F Light, с дебелина 8cm, 12cm и 25 сm.
При оформлението на фасадите се използват естествени материали като камък и дърво, в съчетание с бяла мазилка и стъклени витрини. Дървените обшивки по фасадите следва да бъдат защитени с импрегниращи масла или лакове на водна основа.
Сградата е решена с плоски покриви и на двете нива, като се предвижда покривът на първото ниво, над дневната зона, да бъде озеленен. Предвидено е да се използва системата за озеленени покриви DIADEM 350. Не се предвижда покривът над барбекюто да се озеленява.
На покривът на второто ниво се предвижда да се монтират слънчени колектори за подгряване на вода.
За напояването на тревните площи ще се използват подпочвени води.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ