Sky Condos в Лима, Перу, “ВБ Студио” ООД, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Андрей Андреев

Международен  конкурс за жилищна сграда тип кула Sky Condos в Лима, Перу 

Проектант:  “ВБ Студио” ООД, арх. Веселин Серкеджиев, арх. Бойчо Бойчев, арх. Андрей Андреев 

Уникално местоположение

Перлата в заданието на международния конкурс е уникалното местоположение, предвидено за сградата. На север се намира известният със своята романтика и спокойствие Голф Парк, ограден със зеленина, а на юг – Тихия океан. Самата сграда е разположена на оживена централна търговска улица. Това предлага несравнимa възможност за живот в един от най-елегантните квартали на Лима, за тези, които търсят съвършената елегантност, спокойствие и стил. Идеята е да се създаде "зелена платформа", която позволява на голф парка да навлезе в жилищната градска тъкан и да разчупи стените на застрояването около парка. Като се има предвид високата цена на земите в този квартал, с проекта се постига максимално използване на потенциалната стойност на парцела, като се въвеждат повече функции в сградата – за рекреация, обществена функция на първо ниво (кафене) и жилищна функция на горните нива. 

Емблематична архитектура

Sky Condos кулата е проектирана да внесе важно съвременно допълнение към архитектурния пейзаж на Лима – забележителна сграда, която е с емблематична форма, с празничен дух и уважение към околната среда. Кулата е проектирана  да пропуска  максимално количество светлинна през всеки апартамент. Дизайнът  позволява на природата да навлезе в интериорното пространство. Ъгловата  форма на сградата осигурява спиращи дъха гледки от всяко интериорно пространство, без да се налага да правят компромиси с неприкосновеност на личния живот и сигурността. Кулата Sky Condos е прецедент в местността и е предназначена за съживяване на местността. 

Концепция

По задание е предвидено да се проектира сграда с около 5 000 m2 жилищна площ  в 10 мезонета и обслужващи площи. Дизайнът на Sky Condos кулата съответства на уникалното и местоположение. Всеки дуплекс има своя специфична връзка с непосредствената си среда, като по този начин се създава силно индивидуално жилищно изживяване. Sky Condos кула се намира на Avenue Pezet, от нивото на улицата е възможнен  директен достъп до кафенето на приземния етаж и входа към жилищната част, както и до  четири подземни нива  за паркиране и технически етаж, чрез рампа . Абонатната станция се намира в сутерена. Екстериорният дизайн обхваща откритите пространства, свързани с кафенето, специални настилки и зони на зеленина и декоративни растения, специални ефекти  на  екстериорно осветление. 

В рамките на Кулата също са предвидени изключителни развлекателни съоръжения на покрива: градина с богато озеленяване и с басейн. 

Структурната  схема е специално замислена  да позволи гъвкавост на етажното разпределение, като по този начин са възможни нови конфигурации на мезонета. 

Най-висок клас луксозни апартаменти 

Мезонетите, изискани от заданието, са проектирани така,че да променят възприятието на това, което определя истинския лукс. Дизайнът поставя нов еталон за жилищни схеми - нов прототип на международни стандарти за качество и космополитен дух. Всеки дуплекс разполага с всички необходими пространства на живот и обслужване, 2 нива на достъпност на всеки апартамент. Дневните и фамилни стаи дават изключителната възможност да се насладите на  интериорни пространства с двойна  височина около фасадното остъкляване, като по този начин позволяват на на голф- парка и природата да навлязат в интериорното пространство. Покрити тераси и вътрешни градини към жилищата, позволяват на жителите да се насладят на природата в интериора и на хубавата гледка към околностите.

Технология

 • сградна херметическа многослойна обвивка /LEED/ от висококачествени материали, елементна фасада
 • възможност за вградени във фасада фотоволтаични елементи
 • светли цветове на фасада, подпомагащи термалния комфорт
 • басейн, водни площи по терен, озеленяване на партер, басейн и градина на покрив- приветлива среда за обитаване, абсорбиране на прах и CO2.
 • вентилационен комин- естествена вентилация, атриуми до фасадата на отделните апартаменти
 • минимално залагане на използването на енергия за охлаждане и отопление
 • предвиждане на вграждане на елементи за слънцезащита по остъкляване по фасада
 • компактна форма на сградния обем- позволяваща лесното обдухване, разкрива гледки към забележителностите на мястото
 • архитектурен “маркер” на средата, ефектна за възприемане през деня и нощта
 • предвидени LED осветителни тела за проекта
 • с дизайн на „ленти” отговаря на контекста на средата
 • отговаряща на сеизмичните условия форма и концепция- ядро/комуникация, инсталационни колектори, вентилация/ през целия обем, подземни етажи- паркиране и технологични и фундамент.

Сградна височина - 67.10M 

Максимум плътност - 40% 

Брой етажи - партерно ниво + двадесет етажа /10 мезонета/ + ПОКРИВ - рекреация 

Подземен паркинг - 4 нива, технически подземен етаж

Конструктивна височина етаж - 3 м.

Паркинг /4 подземни нива/- обща площ 4582,5 M ² 

Обслужваща площ 235 M ² 

Капацитет 92 коли 

ПАРТЕР - общо площ 367.5 M ²

ЛОБИ 69.5 M ² 

CAFE 200.5 M ² 

АДМИНИСТРАЦИЯ ОФИС 50.5 M ² 

Зона на обслужване 47 M ² 

Типичен DUPLEX-мезонет - обща площ 617,0 M ² 

ПЪРВИ ЕТАЖ 308.5 M ² 

ЖИЛИЩНА ЗОНА 261.5 M ² 

ОБСЛУЖВАЩА ПЛОЩ 47 M ² 

ВТОРИ ЕТАЖ 308.5 M ² 

ЖИЛИЩНА ЗОНА 261.5 M ² 

ОБСЛУЖВАЩА ПЛОЩ 47 M ² 

ПОКРИВ - обща площ 308,5 M ² 

 

 

 

 

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ