АБ „САРХ“ арх. Славей Гълъбов

АБ „САРХ“ арх. Славей Гълъбов
Хотелски Комплекс, ваканционно селище със СПА и Уелнес център – гр. Девин.

Инвеститор:"ИСА Инженеринг" ЕООД , управител инж. Румен Асенов

Изпълнител:"ИСА Инженеринг" ЕООД, управител инж. Румен Асенов

Град Девин се намира в Западните Родопи, в Девинската планина. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековно борови и смърчови гори, пътуването през които е било сравнително трудно до преди прокарването на пътя през средата на 20 век.
Девин е център на община с територия 575 кв. км. и обединява 14 кметства с 15 000 жители, 7500 живеят в града. Той отстои на 45 км. от Смолян, на 80 км.от Пловдив и на 190 км. от София.
Релефът на общината е планински, а климатът преходно – континентален. В Девин са измерени най-високите средни годишни температури в страната, а заедно с Сандански е градът с най-много слънчеви дни през годината. Зимата е топла и мека, а лятото прохладно. Това до голяма степен се определя и от изобилието на вода и множество минерални извори, които образуват под недрата на Девин огромно подземно езеро. Повече от 15-те минерални извора, в голямата си част все още не са проучени.
Физико-химичният състав на водата, която извира около Девин, я прави подходяща за лечение на много заболявания – кожни инфекции, заболявания на опорно – двигателната, сърдечно – съдовата, нервната, отделителната и половата система. Редовното и поемане облекчава стомашно – чревните, жлъчно – чернодробните, бъбречните и ендокринните страдания, а инхалацията с нея успокоява възпалителните процеси в организма. Изобилието на лековитите води предполага развитие на балнеолечение и СПА туризъм, което можем да предложим в хотелски комплекс „Исмена”.
Ваканционно селище.

Проектът започва през 2006 година с проектиране на 4 групи от по 3 жилищни сгради и обслужващ комплекс с ресторант, лоби-бар, закрит басейн и СПА комплекс.
Деветте жилищни сгради са еднотипни на два етажа.
Първият етаж съдържа дневна със столова и кухня, тоалетна, входно антре със стълба. Пред всяка сграда има покрита тераса. Сградите са разположени на изключително стръмен терен, което позволява за всяка една от тях да бъде осигурен широк и свободен изглед над покрива на по-долу стоящите сгради.
Вторият етаж съдържа антре и по две спални. Към всяка от тях има самостоятелна баня.
Общата площ на всяко едно от жилищата е в границите на 130 кв.м.
Впоследствие заедно с хотела, като втори етап са построени още две такива групи с общо още 6 нови жилищни сгради.

Обслужващият комплекс съдържа Информационно бюро, лоби-бар, търговски павилиони, ресторант, закрит плувен басейн, терапевтичен басейн, джакузи, родопска баня, сауна и стаи за терапия.
Сградата е разположена терасовидно в ската.

Хотел.

Хотелът е проектиран през 2009 г. и построен като втори етап.
Сградата е на три етажа, като първият от тях е обслужващ, с конферентна зала, фоайе към нея с постоянна музейна сбирка, тоалетни за посетители, кафе-бар, винарна, администрация и магазини.
На втория и третия етаж са хотелските стаи.
Сградата е П-образна, като достъпът до стаите е осигурен от открит коридор-тераса откъм вътрешния двор на сградата, свързани с 3 открити стълбища също видими откъм вътрешния двор на сградата. Осигурени са и два асансьора за облекчен достъп до горните етажи.
На двата етажа има общо 26 еднотипни двустайни апартамента. Осигурена е възможност при необходимост двете стаи на тези апартаменти да се дават за настаняване поотделно.
От южната страна на хотела са построени три открити басейна с минерална вода – голам, детски и лечебен басейн.

Архитектурата на сградите е представена в модернизиран национален български стил.

Конструкцията е монолитна със стоманобетонови плочи, колони и греди и тухлени стени. Предвидени са топлоизолации на всички външни стени и покривна плоча – за да се осигури комфорт на обитаване целогодишно.

арх. Славей Гълъбов
арх. Данчо Ракиловски

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ