арх. Борислав Богданов

арх. Борислав Богданов "Амфион" ЕООД - "Милениум център" 

OБЕКТ: Милениум център

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ:  гр. София; между бул. "Витоша" и бул. "Пенчо Славейков" и бул. "България

ИЗПЪЛНИТЕЛ: Амфион ЕООД

ВЪЗЛОЖИТЕЛ:  "НИКМИ"  АД

ВОДЕЩ ПРОЕКТАНТ: арх. Борислав Богданов

1. Ситуация – Сградата съдържа 140 000 кв.м.  застроена разгъната площ развита в 32 етажа. Състои се от три кули – хотел – 32 ет., жилищна сграда – 18 ет.  и офис център – 24 ет.,  обединени в основата с обща база на пет етажа.  Сутеренът е на  5 нива и съдържа складове, обслужващи и технически помещения и  паркинг за 560 коли.

2. Архитектура – Избрания архитектурен подход: Сборът от три сгради намалява монолитността на обема, доближавайки мащаба до градската среда и запазвайки значимото  им присъствие.

Вида и цветовете на финишните материали са съобразени също с цветовете и характера на града с цел максимално доближаване до градския силует. Стъклената фасада отразява околните сгради и небето, а сиво-белият цвят на елементите и базата е подобен на околните  – НДК, Медицинска академия и др. Този метод едновременно създава визуален акцент смекчавайки доминирането в силуета на града.

3. Сградата съдържа:

Сутерен разположен на 5 етажа  и съдържащ 560 паркоместа. Обслужва се от три подхода от всеки съседен булевард – бул. "Витоша", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България".

Офиси – разположени от 6-ти до 26-ти етаж

Хотел – от 6-ти до 32-ри етаж

Жилища – от 6-ти до 18-ти етаж

На пето надземно ниво е проектиран конгресен център, заемащ площ от 5 300 кв.м и съдържащ 6 броя заседателни  зали, като основната конферентна зала е с площ 780 кв.м с места за 768 човека. Покрита е с метална конструкция, като конструктивният отвор е 24 м. Покривната конструкция е решена с натискова дъга и обтегач - уникално решение за сгради. /обикновено се използва при мостовото строителство/. Дъгата служи и за покрив на ресторанта намиращ се на горно ниво.  Просторното фоайе на конгресния център е свързано с кухнята на ресторанта.

Хотелска част е разделена на две зони – 252 са стаите от 6-ти до 19-ти етаж и ВИП зона – от 20-ти до 29-ти ет., съдържаща  121 стаи и 22 апартамента. Президентският апартамент е с площ от 275 кв.м . Зоната се обслужва от отделно фоайе с лоби бар.

Хотелът съдържа още: фоайе; бар; сладкарница; ресторанти; спа–център; козметичен център и фитнес център,  разположени на четири етажа.

На покрива е проектирана е хеликоптерна площадка с диаметър 22 м, за кацане на хеликоптери с обща маса 5 т. Изчислена е и за аварийно кацане със скорост 3,6 м.с. Под нея е проектиран етаж – площадка за посетители с общ поглед към града във всички посоки. От нея посетителите ще могат да наблюдават забележителностите на града.

Фасадата е елементна, производство на „Рейнарс”. Стъклата  са „Главербел” - троен стъклопакет – 10.16.4.16.4, с ниско съдържние на желязо – low iran glass. Дават 73% редукция на слънчева светлина и шест пъти по-ниско топлопреминаване чрез най-нова генерация покритие.  Чрез тази комбинация е постигната шумоизолация равняваща се на зид с 45 см тухла.

Ветрово натоварване:

- Ъгловите зони – 2,8 м/с, при норматив – 2,4 м/с

- Останалата част – 2 м/с, при норматив –1,2 м/с

4. Конструкцията е монолитна, скелетна, безгредова. Сеизмичното натоварване се поема от централни стоманобетонови ядра и стоманобетонови рамки.

Използвани са:

Кофраж – 250 000 кв.м

Бетон – В40 – 66 000 куб.м / това нагледно е куб с размер 40/40/40м/ превозен с 7 400 бетоновоза.

Армировката е 9 000 т

Изкопът е на площ от 7 000 кв.м с обем 140 000 куб.м Земната маса е извозена с 5 600 камиона по 20 куб.м / достатъчни да запълнят 93 броя олимпийски плувни басеини/.  Дълбочината на изкопа е  – 13м от бул. "България" и 22 м от бул. "Витоша".

Укрепването на изкопа е чрез 500 бр. скатни пилоти ф 600 , един бетонов и един стоманобетонов захапващи се – анкерирани на два реда, с дължина на анкера 20 м.

Фундирането на сградата е с висящи пилоти - 520 бр., с дължина 18 м и диаметър 1180 мм. И общата фундаментна плоча е с дебелина 180 см. Налива се непрекъснато на слоеве по 50 см. Бетона необходим за фундаментната плоча е 12 500 куб.м., и е пренесен от 1550 курса на бетоновозите. Наливането бе извършено с 4 помпи от три бетонови възела в продължение на 70 часа, при което бе достигната температура 75 градуса на фундамента, което е в рамките на допустимото.

5. Отопление и вентилация – проектирана е енергоефективна енергийна система от ново поколение - интегрирана система с интелигентно централно управление:

- Жилищна част – хибридна, мултифункционална  система от термопомпи тип VRF, работеща с вътрешни тела на директно изпарение, със 100% утилизация на отпадната топлина за производство на битова гореща вода. Подово отопление – независими уреди.

- Хотел и офис – Тритръбна VRF система с възможност за едновременна работа на отопление и охлаждане и вътрешен обмен на енергия.

- Централна система с вграден BMS – възможност за наблюдение, контрол и управление на всяко вътрешно тяло и помещение.

- Интегрирана система за отчитане и фактуриране.

- 22 паралелно работещи системи в офисната част и 27 в хотелската.

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ

СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ

спонсори

партньори

ВХОД ЗА ЖУРИ